Különleges kanapékat keresgéltem a napokban az interneten - így bukkantam Hanna Emelie Ernsting kreációjára. A „Hangulat-kanapé" második helyezést ért el 2011-ben a németországi bútorvásár fiatal dizájnerek kategóriájában. 

A dizájner egyedülálló koncepciójának fő mondanivalója az, hogy a rohanó világban kell egy hely, ahol az ember kifejezheti, megélheti érzelmeit, és aztán túlléphet rajtuk. Bármennyire is elrugaszkodott megközelítésnek tűnik is, hogy erre a legalkalmasabb eszköz egy szófa lenne, az egyedileg formázható huzat akkor is ötletes megoldás. 

A több mint 3 méter hosszú kanapéhuzat sokkal nagyobb, mint az alapszerkezet alatta, és olyan anyagból készült, amely megőrzi azt az egyedi formát, amilyenre éppen beállítjuk/összehúzzuk/kinyújtjuk. A szófa használója beleburkolózhat a huzatba, bevackolhatja magát egy magas, fészekszerű kuckóba, vagy a padlóra is "öntheti" az ülőrészt. Miután felkelt róla, a kanapé megőrzi aktuális alakzatát, megőrizve az ember pillanatnyi hangulatát. 

A foltozó-, varró és tömési technikák mellett Hannah egy ún. 3D-textilt is felhasznált a munkája során, amely még mindig kevéssé ismert és felhasznált anyag a bútoriparban. 

A projektet bemutató oldalon külön hangulat-mintákat is felsorakoztatott a dizájn megalkotója; íme egy válogatás ezekből:

Kiélezett hangulat (az edgy kiálló élűt és idegeset is jelent egyben)

Rendes/takaros hangulat

Pajkos hangulat

Álmos hangulat

Házsártos hangulat

Szorgalmas/elfoglalt hangulat

Lányos este - hangulat

Álmodozó hangulat

Elfoglalt hangulat

Szundi hangulat

Laza hangulat

Kikapcsolódó hangulat

Morcos hangulat

Némiképp rendes hangulat

Másnapos hangulat

Egy másik (zöld, négyzethálómintás) változat az érzelmeket átvevő kanapéra:

Pléd és szófa egyben

Ha tetszett a bejegyzés, ide kattintva követheted a blogot a facebookon!