Először azt gondoltam, barnára festett falakat nem is érdemes inspirációként összeválogatni, mert ez a szín se nem kifejezetten szép, se nem túl gyakori választás, ha lakásdekorációról van szó - legalábbis túl sötét ahhoz, hogy jól mutasson bármilyen helyiségben is.

A válogatás végére viszont magamat is sikerült meglepnem, kiderült, hogy ez a szín nagyon is mutatós; elegáns, hívogató a falakon - feltéve, hogy két alapszabályt figyelmbe veszünk.

Az egyik, hogy kis helyeken ne alkalmazzuk, mert nyomasztóan kisebbítheti a térérzetünket, a másik pedig szintén a sötét hatás miatt olyan fontos: mindig  kombináljuk fehérrel, vagy valamilyen világos színnel; akár a szoba egy másik falán, akár a bútorokkal, kiegészítőkkel is érjük el ezt a kiegyenlítő hatást.

Az alábbi képen sok az ablak, így kap elég fényt a szoba, de a fehér sáv és a mennyezet is sokat számít, a világos bútorokról nem is beszélve.

Étkezőkben, konyhákban:

Hálószobákba kifejezetten jó választás lehet egy ilyen pasztell szín:

És végül, gyerekszobához is hálás szín lehet a barna egy világosabb árnyalata; kevésbé látszik meg rajta a kosz, a kéznyomok, mint a világos falon. Azonban - ahogy az alábbi példán is jól látszik - világos fallal/színnel kell kompenzálni az esetleges sötét hatást, valamint persze az sem árt, ha napos szobáról van szó - egy gyerekszobát senki nem akar komollyá, lehangolóvá tenni.