Pár évvel ezelőtt, a Melbourne szívében található otthon érdekes kihívás elé állította a két éves kislányukkal új helyre költöző párt. A 75 nm-es, téglalap elrendezésű lakás régimódi és lerobbant volt, négy falából három szinte csak ablakokból állt. A régi, vörös fapadló, a kék színvilágú konyha és fürdőszoba, valamint a mindössze egy háló szintén arra sarkallták az új lakókat, hogy átalakításba fogjanak. Utóbbi adottságai - az ágy egyik felén fél, a végénél pedig egy méteres hellyel - pont elég nagy teret hagytak ahhoz, hogy rendetlenséget csináljon benne az ember, ahhoz viszont nem elég nagyot, hogy kihasználhassa azt - meséli a férj a korábbi kialakításról.

A fiatalok sokkal hatékonyabb helykihasználást szeretett volna, két külön alvó térrel – egy alvósarokkal kettőjüknek és egy kis hálószobával a gyereknek. Egy belső építész ismerősükkel karonfogva újratervezték a lakás alaprajzát – milliméterre pontosan. A belső falakat, a konyhát és a fürdőt lebontották, hogy átadhassa helyét egy modernebb, rugalmasabban formázható térnek. Egyszerű nyílászárókkal, valamint beépített tárolókkal különválasztották a - tolóajtóval helytakarékosan szeparálható - hálósarkot a gyerekszobától. 

A konyhát kibővítették, a padlót felcsiszolták és lelakkozták, a falakat ropogós fehérre festették, a fürdőt pedig korszerűsítették.

A beáradó természetes fényen és az irigylésre méltó belmagasságon kívül a tulajdonosok kifogástalan ízlése is kellett a szemet kényeztető eredményhez. Egy családi házhoz (valamint az Ausztráliában megszokott lakások méretéhez) képest kicsinek számító lakás előnyeként többek között azt hozta fel a férj, hogy alig egy óra alatt megvan a teljes tavaszi nagytakarítás, és nagyon kevés javítanivaló van rajta. 

Elég kicsi keretből kellett gazdálkodniuk, furnért és átlagos, mégis kreatívan összeállított csempéket, valamint galvanizált alapcsapokat használtak a fürdőben.

Ha tetszett a bejegyzés, ide kattintva követheted a blogot a facebookon!

Korábbi, felújításról szóló bejegyzések:

A padlástér új élete

Egy családi ház Austin-ból

Tetszett a bejegyzés? Kövess minket facebookon!