Egy olasz nyaraló, amely a többszáz éves tér és a modern dizájn tökéletes elegye. Egy elismert olasz tervezőpár (férj és feleség, mindketten népszerű dizájnerek) olyan házat keresett az olasz csizma „sarkában”, ahová visszavonulhat nyaranta, és első látásra beleszeretett ebbe a 17. századi olajsajtolóba, a Milánó közelében található Salentóban.

Elmondásuk szerint gyakran töltik a nyarat az egyéni elképzeléseik szerint átalakított házban, de ide jönnek kipihenni a hét fáradalmait év egyéb részében is (a képeket elnézve, meg tudom érteni).

Az egykori olajsajtoló nyers szellemét megőrizve a régi kőpadlókat, falakat és boltíveket érintetlenül hagyták, emellett persze egyéni alkotásaikkal és legnépszerűbb kreációikkal töltötték fel a hatalmas tereket. 

Az egyik legnagyobb kihívást az ablakok hiánya jelentette; a kétszintes építmény egy erődre hasonlított, hiszen annak idején az olajlámpákhoz szükséges tüzelőanyag előállítása teljes sötétséget igényelt. Így az építészek néhány tetőablakot vájtak az eredeti tetőbe, a szerkezet hátát pedig megnyitották, hogy egy belső kertet hozzanak létre, beengedve a nappali fényárt.

Az alsó tér szintkülönbségei és az azt összekötő kőlépcsők az átlagembernek talán nem tetszenének, de a tervezők külön hozzáadott értékként tekintenek erre az adottságra is. A lehető legkevesebb változtatással járó átalakítás 8 hónapig tartott; az eredmény pedig magáért beszél.

Egy minimalista konyha is helyet kapott:

Ha tetszett a bejegyzés, ide kattintva követheted a blogot a facebookon!