Ugyan most javában tart a nyár, és épp örülünk, ha egy kis hideghez juthatunk, de az őszi időszakra sem kell már sokat várni. Amire most vágyakozva gondolunk (hűvös szellő, libabőr, egy kis hűs sarok), pár hónap múlva sok bosszúságot is okozhat, nem árt tehát időben meglépni az otthonunk körüli, eddig magunk előtt tologatott teendőket. Az egyik ilyen a nyílászárók korszerűsítése. Ha a tavalyi őszi-téli időszakot felidézve a huzat, hideg, párás ablakok rémlenek, érdemes elgondolkodni a régi tetőablakok cseréjében. Az ősz a legtöbb családnál úgyis a lakásfelújítás ideje – bár ezt sokan letudják egy tisztasági festéssel, pedig ha a nyílászárókat is „megújítjuk”, később fűtési költségeinket is csökkenthetjük.

 

A VELUX vállalat szakemberi arra hívják fel a figyelmet, hogy új tetőtéri ablakokkal nem csak egészségesebb, az igényeinkhez jobban illeszkedő életteret alakíthatunk ki, de az új nyílászárók hosszabb távon kímélik a családi kasszát is.

Honnan tudjuk, hogy megérett az idő a cserére? Ha az előző télen azt tapasztaltuk, hogy az ablakok közelében húz a hideg, huzat van, az üvegfelület hideg és párás, esetleg az ablak körüli burkoláson már megjelent a penész, akkor nem érdemes várni még egy telet a cserével. Az újabb fűtési szezon beköszöntével ezek a jelenségek ugyanis valószínűleg még erőteljesebbé válnak. Ha pedig az ablakcserét a lakásfelújítás munkálataival vonjuk össze, akkor a helyiségek funkciója és kinézete együtt alakulhat át, így stílus és praktikum szempontjából is harmonikus tereket kaphatunk.

Komfortosabb szobák akár 8%-kal kevesebb fűtési költséggel

A VELUX modern, Új Generációs tetőtéri ablakaival például 50%-kal csökkenhet a ház/lakás hő-vesztesége (az ablakokon keresztül), így télen akár 2 fokkal magasabb hőmérséklet érhető el a szobákban, és 8%-kal mérséklődhet a fűtési energiafogyasztás.

Ha az ágy vagy a kanapé az ablak alatt kap helyet, fontos szempont még az üvegfelület hőmérséklete is. A VELUX tetőtéri ablakok üvegfelülete 10%-kal nagyobb, viszont a korábbi típusokhoz képest télen 5 fokkal melegebb marad, miközben több természetes fényt enged a szobákba. 

Gyors, de szakértelmet kíván

Az, hogy tökéletesen funkcionáljon az új tetőablak, azaz megfelelő legyen a víz-, pára- és légzárás, csak szakszerű beépítéssel biztosítható. Öz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője óva inti az ablakot cserélő tetőtér-tulajdonosokat: „Az új ablakok beépítése során elkövetett apróbb hibák a legtöbb esetben visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak. Csökkenhet a tetőtéri ablak hőszigetelő képessége, fennállhat a beázás vagy az ablaküveg párásodásának veszélye. Az általunk ajánlott ablakbeépítő partnereket folyamatosan képezzük, akik nem csak a helyszíni felmérésben és a beépítésben, hanem a termékek kiválasztásában és beszerzésében is segítséget nyújtanak.”

Az ügyvezető szerint ma már nem kell attól tartanunk, hogy az ablakcsere kizárólag nagyobb átalakítással valósítható meg. „Természetesen az igényeinktől, a tetőszerkezet állapotától és a jelenlegi ablaktípustól is függ, hogy a csere milyen módosításokat kíván. Mindazonáltal maga az ablakcsere gyors munkafolyamat. Ha régi VELUX ablakainkat cseréljük Új Generációs tetőtéri ablakokra, akár a belső burkolat bontása nélkül, néhány órán belül befejeződhetnek a munkálatok. Érdemes ugyanakkor kellő figyelmet fordítani a belső burkolatra (gipszkartonozásra) is, hiszen megfelelő kialakítással több fény jut a helyiségbe, csökken a páralecsapódás esélye, könnyebbé válik az ablakszárny átfordítása, így kényelmesebb lesz a külső üvegfelület tisztítása.”

Ha teljesen biztosra akarunk menni a beépítéssel, beépítő termékekkel növelhetjük a biztonságát: a hőszigetelő keret javítja az ablak és a tetőszerkezet közötti hőszigetelést, az alátétfólia vízelvezető csatornával elállja a külső nedvesség útját a tetőtér felé, a párafékező fólia használatával pedig a tetőtér irányából kifelé igyekvő pára nem fog lecsapódni a szigetelésben.

Az ablakcsere tervezését a VELUX vállalat külön modullal is segíti a honlapján. Itt költségkalkulátor segítségével is tájékozódhatunk az ablakcsere költségeiről, továbbá kérhetünk ajánlatot beépítőktől is.

További információ ide kattintva, a VELUX honlapján.

Tetszett a bejegyzés? Kövess minket facebookon!